календарь

КаленДАРь - праздник на каждый день

пʼятницю, 27 листопада 2015 р.


                        День пам’яті жертв голодоморів


Минуло 82 роки з часу однієї з найжахливіших трагедій в історії українського народу — Голодомору 1932-1933 рр., який поглинув мільйони життів. Йдеться про масовий штучний голод на території Української РСР (окрім семи західних областей, Криму і Південної Бесарабії, які тоді не входили до УРСР) та Кубані, більшість населення якої становили українці. Його супроводжували насильницька колективізація сільського господарства, «розкуркулення» селян, грабіжницька хлібозаготівельна компанія, конфіскація майна, штрафи, насаджування грошових і продуктових повинностей, масовий терор на селі.
Винищення голодом — це свідома і цілеспрямована політика сталінського уряду, це карально-репресивна акція, яка була спрямована на упокорення українських селян. удушення їх життєвої віри. Селянство одночасно обезголовлювалось: знищувалась вільнодумна інтелігенція.
Економічні, політичні, демографічні, морально-етичні, соціально-психологічні наслідки цієї акції були жахливими. В українському селі наступив апокаліпсис...
Існують документальні історичні факти, які підтверджують жахливі факти канібалізму, трупоїдства, вживання м'яса дохлої худоби і домашніх тварин, масового самогубства та розладів людської психіки. Події тих страшних років сучасний українець не може навіть уявити. Дико і моторошно, наприклад, думати, що мати зарубала найменшого сина, щоб нагодувати ним п’ятьох старших; що люди божеволіли від безвиході, ховали жменьку пшенички десь там на городах у сирій землі…
Жертвами голодомору 30-х рр. в Україні, за підрахунками українських та зарубіжних дослідників трагедії, стали від 6 до 8 млн людей. Голодомор зруйнував українське село, яке зберігало традиції великої родини. А це означає, що було зруйновано потенціал дітонародження, що в майбутньому призвело до зменшення кількості населення і до сьогоднішньої ситуації, коли в Україні смертність перевищує народжуваність.
Більше ніж півстоліття компартійний режим приховував правду про причини і небачений масштаб злочину проти українського народу. Радянська влада не шкодувала коштів, щоб приховати наслідки голоду від всього світу. Дослідження цієї трагедії розпочалося наприкінці 80-х років. Завдяки таким історикам-дослідникам, як Роберт Конквест, Джеймс Мейс, Станіслав Кульчицький, Дмитро Соловей та ін., сьогодні громадськість має можливість ознайомитись зі справжніми цифрами й фактами трагедії, із механізмом її організації й реальними масштабами, архівними матеріалами й секретними документами. Сьогодні ми знаємо, що Голодомор ніколи не стане для нас історичною минувшиною, адже нестерпний біль шматує пам'ять не тільки очевидців, але й наступні покоління. Наш обов'язок, особливо обов'язок молоді — вшановувати, увічнювати пам'ять про вбитих українців і пам'яттю зберігати духовну єдність поколінь.
В Вознесенській бібліотеці до Дня памяті жертв голодомору запропонована книжкова виставка
      


"Не забуваємо тих, хто хотів жити..."


Немає коментарів:

Дописати коментар